fuga mobilya
fuga mobilya
fuga mobilya
fuga mobilya
fuga mobilya
fuga mobilya
fuga mobilya
fuga mobilya
fuga mobilya
fuga mobilya
fuga mobilya
fuga mobilya
fuga mobilya
Flaki po warszawsku

Nowości

Zapisz się aby otrzymywać informacje o nowościach.

Najnowsze komentarze

Szukaj na stronie

Ocena użytkowników: / 29
SłabyŚwietny 
AddThis Social Bookmark Button

Jeśli Warszawa ma swoje klasyczne dania, to na pewno, obok ozora, nerek, móżdżku na ich liście znajdą się flaki. Są jeszcze tacy, którzy pamiętają słynne flaki, podobnie jak pyzy, z Różyca.

Barbara Łopieńska w reportażu "Ulica Brzeska" z 1976 roku przywołuje tamte smaki:

"Kiedy Heniek został sierotą, sąsiadki gotowały w jego suterenie flaki na bazar. Maroniowa przywoziła z rzeźni dwieście kilo flaków z fekaliami, płukała w zlewie, ściągała błony i gotowała od osiemnastej do trzeciej rano na wolnym ogniu.

Potem wystawiała flaki na klatkę schodową, żeby odparowały, siekała i doprawiała margaryną z zasmażką z mąki. Zdarzało się, że nie sprzedane flaki puchły. Wtedy Maroniowa gotowała je kilka razy i niosła na bazar. Takich flaków nigdy Heńkowi nie dała. - Dziś, Heniuś, flaki nie dla nas - mówiła."

 

Strona żródłowa

 

Jest bardzo wiele przepisów na flaki po warszawsku ale wybrałem ten ponieważ jest bardzo dokładny a poza tym zawiera również przepis na pulpety.

flaki

Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Składniki:

 

Flaczki: 1 kg flaków wołowych, bardzo dokładnie oczyszczonych i umytych, 1.5 l bulionu wołowego (najlepiej domowego), 2 duże marchwie, 2 średnie pietruszki, średni seler,średnia cebula, 2 średnie pory (tylko białe części), niewielka kalarepa (sezonowo), 3 łyżki masła, 2 łyżki mąki pszennej, duża szczypta imbiru, duża szczypta gałki muszkatołowej, 4 zmielone ziarna ziela angielskiego, pół łyżeczki białego pieprzu, łyżeczka słodkiej papryki, 2 łyżeczki majeranku, niewielki liść laurowy, pół łyżeczki przyprawy do zup, sól do smaku, 100 ml białego półwytrawnego wina (niekoniecznie), przyprawy do podania na stół: pieprz, imbir, papryka, majeranek i utarty parmezan.

 

Pulpety: 20 dag wątróbki gęsiej lub cielęcej, łyżka szpiku wołowego, jedno lekko ubite jajko, łyżka bardzo drobno posiekanej natki pietruszki, sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku, bułka tarta (ok. 6 - 8 łyżek).

 

Przygotowanie:

 

Flaczki: Oczyszczone flaczki zalać wrzątkiem i gotować przez kwadrans. Odlać wodę, flaczki przepłukać gorącą wodą na sicie, przełożyć do dużego garna i zalać wrzącym bulionem. Gotować przez 4 - 5 h na małym ogniu (w razie potrzeby parujący płyn uzupełnić wrzątkiem). Powinny być zupełnie miękkie. Ugotowane odstawić do następnego dnia. Na drugi dzień flaczki w bulionie zagotować. Warzywa pokroić w cienkie paseczki. Udusić na połowie masła do miękkości. Dodać do wrzących flaczków i gotować na niewielkim ogniu przez kwadrans. Jeśli gotujemy flaki z pulpetami, pulpety należy dodać zaraz po wrzuceniu warzyw. Z reszty masła i mąki przyrządzić jasną zasmażkę. Podprawić nią flaki. Dodać przyprawy (wraz z winem, jeśli je dodajemy) i gotować na małym ogniu przez kolejne 15 min. Osobno podać przyprawy i parmezan oraz pieczywo.

 

Pulpety: Wątróbkę oczyścić z żyłek i bardzo drobno posiekać wraz ze szpikiem. Dodać jajko, natkę i przyprawy, dokładnie wymieszać i dodać bułkę tartą wtakiej ilości, aby dało się formować kulki. Przygotować pulpety wielkości orzecha włoskiego i wrzucać je do wrzących flaków (zaraz po dodaniu warzyw). Gotować przez pół godziny na małym ogniu.

 

Smacznego Smile

autorka przepisu - Izabela "Qilia" Michalska

Komentarze   

 
+2 # ziggy 2013-06-17 14:38
Kochani jak flaczki to tylko z zasmazka po co ladowac w to nasze warszawskie danie wloski ser .powiedz paniAni z Roza zeby ci parmezana sypnela to tak ci sypnie ze sir nie pozbierasz
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować | Zgłoś administratorowi
 
 
+3 # Miron 2013-06-02 19:23
A zraza zawijana po warszawsku to co? Sianowna ferajna detalycznie zapomniała o rzeczonyj.

A co do konsumpcji klimatycznech potraw to Szynk Praski polecam.

W temacie flaki zaś deskusja czi mąką je czy serem to wydaje sze mnie że sensa wienkszego ni ma gdeż albowiem różne szkoły są jest i falenicka i otwocka więc co kto lubi.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować | Zgłoś administratorowi
 
 
+1 # kwiatuszek 2013-04-26 05:29
;-) jako nastolatka mieszkalam pod Warszawa-Wschod nia, po wieksze zakupy jezdzilam z kolezankami na Bazar Rozyckiego, tam kupowalysmy modne szpileczki, torebki i ozdobki...pamie tam handlarki i ich glosne nawolywanie ....pyzy...gora ce pyzy...komu pyzy !Pamietam smak flaczkow po warszawsku, bo takie robila moja mama. Och, wspomnienia z tych lat sa piekne. Sama tego nie slysze, ale czasami cos powiem gwara warszawska -a jednak !
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować | Zgłoś administratorowi
 
 
0 # Administrator 2012-12-21 09:39
Proponuje wszystkim krótki ale wielce pouczający tekst "Wiecha" na temat warszawskich flaków.
"Witamina F" gwara-warszawska.waw.pl/component/content/article/51-rozne/255-witamina-f.html
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować | Zgłoś administratorowi
 
 
+2 # Jacek 2012-12-13 20:33
Oj,koleżki- Lotos Tatar,Gocław Flaki bez sera na rosole.Ozorek Zelazna,Cynadry ochota pl.zawiszy szcunek dla poszukiwaczy smaku warszawy a SUSZI jak pochlam to na browar pod rure no i ballaton przy dolnej od wiosny do jesieni lotos i barka pod nosem.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować | Zgłoś administratorowi
 
 
-2 # Leon 2012-10-27 19:31
Z pewnością nie zjadłbym flaków sąsiadek Hienia. A najlepsze flaki robi moja teściowa (mamusia) z moją żoną.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować | Zgłoś administratorowi
 
 
+4 # 666jacko 2012-06-19 13:43
a flaki to z piwkiem na marszałkowskiej u Flisa
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować | Zgłoś administratorowi
 
 
0 # Zdzichu 2012-06-26 10:21
Flis był dla frajerów przyjezdnech. Prawdziwe flaki były prawie na przeciw w Baryle !!!. A jeszcze lepsze na placu Uni Pod 2-ką
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować | Zgłoś administratorowi
 
 
+3 # Marek Ganderski 2012-07-14 10:42
Szanowny Panie Zdzichu !
Przyjezdnem frajerem to, dla którego Baryła - zwykła knajpa tyle ze z flaczkamy jak zresztom wszystkie w stolycy i nie tylko - jesteś Pan sam. Gdzie wójt a portki jego - gdzie Flis a Baryłeczka ? Co komu i gdzie jest naprzeciwko ? Trochę topografii liznąć wypada i potem truć dopiro. A wiesz Pan, że Flis to nie tylko bar był ale i całkiem dorzeczna knajpa ?
Mimo to pozdrowienia i sazconku wyrazy od niejakiego Zygmonta ........

MAGAN
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować | Zgłoś administratorowi
 
 
+3 # Markoni 2012-05-25 00:13
A "kaleka", czyli tatar z jednym jajkiem to nie jest specjał warszawski.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować | Zgłoś administratorowi
 
 
0 # Miron 2012-03-12 11:14
Jeśli idzie o naprawdę dobre flaki to warszawski smak zachowały jedynie w barze "Gocławski" Płowiecka róg Marsa.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować | Zgłoś administratorowi
 
 
+1 # Zbyś 2012-12-12 10:41
A goloneczka tam paluszki lizać
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować | Zgłoś administratorowi
 
 
0 # Waldi 2012-03-12 10:07
Flaki po warszawsku z mąką ? :sad: Coś chyba nie tak. Tendencja do paprania (niektórzy nazywaja to zagęszczaniem) każdej zupy mąką (również pomidorowej, czy ogórkowej) to domena południowej Polski
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować | Zgłoś administratorowi
 
 
0 # Zbyś 2012-12-12 10:42
Masz rację prawdziwe flaki po warszawsku sa zaciągane żółtym serem
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować | Zgłoś administratorowi
 
 
0 # Leon 2012-10-27 19:26
Tu się z tobą nie zgodzę. Wiesz co to zasmażka?
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować | Zgłoś administratorowi
 
 
0 # Patryk 2012-02-19 13:58
No dobra a może ktoś wie gdzie w Warszawie można zjeść nasze rodzime spacjały ??
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować | Zgłoś administratorowi
 
 
0 # zryciol 2012-06-22 23:57
jeszcze do niedawna w lotosie i w karczmie słupskiej czyly sielance a tera to już tylko u mnie w domu
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować | Zgłoś administratorowi
 
 
0 # anda 2011-10-20 07:46
Pyzy slaskie?

powiedz to babbom z rozyckiego sprzedajacym gorace pyzy z miesem

poza tym na slasku robi sie je z gotowanych ziemniakow a w warszawie poół na pól z gotowanych i surowych i raczej przypominaja kartacze i cepeliny niz slaski klajster
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować | Zgłoś administratorowi
 
 
0 # Leon 2012-10-27 19:28
racja,
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować | Zgłoś administratorowi
 
 
-2 # czarnodusznik81 2011-06-02 21:42
Flaki i ozorki jak najbardziej tak.
Golonka w piwie czemu nie.
Ale pyzy to slaska kuchnia.
Te z Rozana to domena mniejszosci rosyjsko jezycznych ktore wtopily sie w klimat Naszego kochanego miasta.Niedlugo piwo Perla zamiast Krolewskiego bedzie piwem ze stolicy.Czemu?
Bo ponad 20 procent mieszkancow Warszawy to lublinianie.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować | Zgłoś administratorowi
 
 
+1 # Mac 2011-05-26 20:01
w kwestii imbiru to zmieniłbym szczypta na łyżeczka, majeranku śmiało garść i czosnku mi zabrakło.
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować | Zgłoś administratorowi
 
 
+5 # Joanna 2011-01-03 08:28
Do zestawu warsiaskich dań obowiązkowych dodajmy "meduzę", czyli nóżki. No i ogórek kwaszony, palcyma prosto z beki pobierany, zagrycha prima sort! :)
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować | Zgłoś administratorowi
 
 
+3 # 666jacko 2012-06-19 13:43
Cytuję Joanna:
Do zestawu warsiaskich dań obowiązkowych dodajmy "meduzę", czyli nóżki. No i ogórek kwaszony, palcyma prosto z beki pobierany, zagrycha prima sort! :)

Meduza obowiązkowo z lornetą
Odpowiedz | Odpowiedz z cytatem | Cytować | Zgłoś administratorowi
 
Share on Myspace

Słownik gwary warszawskiej

Każdy, zarejestrowany użytkownik, może dodawać hasła! Zapraszam serdecznie do współtworzenia słownika :)

Słowo na dziś

Ankieta

Czy spotykasz się z gwarą warszawską na co dzień?

(1413 głosów)

72,1%   (1019)
3,3%   (46)
24,6%   (348)

Zapisy na warsztaty gwary warszawskiej

Wszystkich zainteresowanych warsztatami gwary warszawskiej zapraszam do rejestracji

Statystyki


Odwiedzin dziś:117
Odwiedzin w miesiącu:4280
Odwiedzin w roku:52010
Wszystkich:318364
Naszą witrynę przegląda teraz 11 gości